Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2016. december 8., csütörtök

Read it: Agnes Cecilia

Sziasztok!
Nagyon régen volt utoljára poszt, amit rettenetesen sajnálok. Sajnos meg kell értenetek, hogy érettségi év van és közeledik az egyetemi jelentkezés pillanata, én pedig itt állok (bocs, ülök) ötletek nélkül és tanácstalanul. :(
Persze ez nem indok arra, hogy hónapokig egy sort sem írok, de talán nem utáltok annyira emiatt.
Régen volt könyves poszt, úgyhogy most azt hoztam.




Ezt a könyvet 10 évesen kaptam a szülinapomra egy barátnőmtől. Mondhatjuk, hogy ez a könyv alapozta meg a könyvmániámat, miután ezt elolvastam, egyre újabb és újabb történetekre vágytam. Igaz, hogy hivatalosan gyerekkönyv, de én számtalanszor elolvastam azóta és még mindig vannak benne olyan dolgok, amikre azt mondom, hogy hasznosítható gondolat.


- A sztori:

Nora Hed, az árva lány a nagynénje családjával él. Egy új házba költöznek, ahol Nora furcsa dolgokra lesz figyelmes. Rejtélyes léptek, egy visszafelé járó óra és egy kísértet kísérik a 14 éves lány mindennapjait. A ház felújítása közben a régi lakók ottfelejtett tárgyaira bukkannak, amelyek fájdalmas emberi sorsokról mesélnek.
Nora és unokatestvére, Dag próbálják megkeresni a még életben lévő lakókat és megoldani a kísértet problémáját is. A kutatás közben Nora családjának múltjába is betekintést nyernek és az új ismeretek felforgatják a lány egész addigi világát.


Szereplők:
- Eleonora 'Nora' Hed:
 
A 14 éves lány kiskorában autó-balesetben vesztette el a szüleit. Édesapja jóval fiatalabb nővére, Karin fogadta magához. A lány azonban hiába lelt befogadó és szerető 'pótcsaládra', mindig is kívülállónak érezte magát. Sötét gondolatai gyakran gyötrik, úgy gondolja, csak szánalomból viselik el és amint lehet, megszabadulnak majd tőle.
Pontosan emiatt nehezen nyílik meg és bizalmatlan a többiekkel szemben, ez alól csak unokatestvére a kivétel.
Nora


Minden vágya egy biztos pont az életében, egy személy vagy tárgy, ami csak az övé és senki nem veheti el tőle.
A kutatás során rengeteg mindent megért és megtud saját magáról és a világról, így a történet végére egy sokkal érettebb Nora-t láthatunk.


- Dag Sjöborg:

Nora unokatestvére, kalandvágyó és álmodozó. A fiú balettozik, ami meglehetősen szokatlan, de a szülei teljes mértékben mellette állnak. Dag nagyon romantikus alkat, mindent túlbonyolít és jelentőséget tulajdonít a kis dolgoknak is. Nora-t ez néha az őrületbe kergeti, ugyanakkor hasznos tud lenni a fiú fogékonysága a misztikus dolgok iránt.
Dag

Dag egy kedves és naiv embernek tűnik, ugyanakkor mindennel tökéletesen tisztában van és neki is megvannak a maga titkai.



- Karin és Anders:

Dag szülei. Karin könyvtárosként dolgozik Nora-ék iskolájában, Anders pedig pedagógus. Mindketten azon igyekeznek, hogy Nora úgy érezze, bízhat bennük és megnyíljon.


- Ludde:

A család kutyája. Retteg az új háztól és folyton elszökik.

- Lena:

Nora legjobb barátnője. Cserfes és folyton felszínes semmiségekről fecseg, éppen ezért Dag ki nem állhatja.

- Hulda:

Lena dédnagymamája. Egy idősek otthonában él, azonban évtizedekig volt annak a háznak a lakója, ahová Nora-ék beköltöztek, így mindent tud a régi lakókról, ezért Nora fel is keresi, hogy információhoz jusson.

Mellékszereplők:


- Agnes Björkman:

Fiatal lányként költözött a városba, testvérével. Azonban elhidegültek egymástól és nem tartják a kapcsolatot.

- Hedvig Björkman:

Agnes húga, festőművész. Nagyon szégyenlős, nem szeret emberek között lenni.

- Cecilia Björkman:

Agnes kislánya, balettozik. A lány szintén magányos, emiatt a koránál jóval érettebb és komorabb/komolyabb. Nagyon szeretethiányos kislány, így mindenkibe próbál kapaszkodni, akibe csak tud.
Cecilia




Összességében:

Nagyon jó kis könyv, könyvfanatizmus alapozásnak tökéletes. A sztori viszonylag lassan bontakozik ki, de megéri végigrágni magad rajta, mert nem egy nagyon akciódús mű, de cserébe érzelmileg sokat ad.
Van belőle film is, de azt nem láttam, mert kizárólag svédül érhető el, svédül pedig nem tudok. Mindenhez én se érthetek. :D
Kedvenc szereplő: Cecilia. A magányossága töredékét szoktam átélni, de akkor is szimpatizálok vele.
Legellenszenvesebb karakter: Nora viselkedését nem mindig tudtam értelmezni, de nem volt unszimpatikus. A nagymamája annál inkább, de őt egyszerűen más értékrend szerint nevelték fel, azért ilyen. Sokban emlékeztet a saját nagyimra.
Kedvenc rész: Hulda visszaemlékezései.
Legrosszabb rész: Az eleje lassan indul, de engem a nyelvezet zavart leginkább. Meg a magyar fordításban annyi helyesírási hiba van, hogy rossz nézni.
Kedvenc idézet: "Itt végződik ennek a szégyellt, elfelejtett gyermeknek a története."



Elhiszem, hogy tiniként úgy érzed, hogy te már túl öreg vagy gyerekkönyvek olvasásához. Azonban ennek mégis különleges a története és jóval hasznosabb, mint egy hatvanadik ugyanolyan sablonos tiniregényt elolvasni, mert az ilyen mennyiségben már semmi újat nem nyújt. Én akkor olvasok olyat, ha nagyon tele van a fejem és kell valami valószerűtlenül rózsaszínen csillogó, mélyenszántó gondolatokat mellőző olvasmány.


Remélem sikerült kedvet csinálnom a könyvhöz, jó olvasgatást, ha esetleg megszerzitek valahonnan! :)












3 megjegyzés: