Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2017. január 15., vasárnap

Watch it: Lemonade Mouth (Limonádé)

Sziasztok!
Nagyon régen volt már filmajánló és ez a film a 'tök jó' kategóriába tartozik, ráadásul nem annyira felkavaró és didaktikus, mint egy filmdráma, ezért félévzáráshoz és egy kis pihenéshez tökéletes. :)





Én még a tizenéves éveim elején láttam ezt a filmet és azonnal beleszerettem, főleg a dalok miatt. Fülbemászó szöveg, jó zene és viszonylag ismerős arcok. Külön pluszt adott hozzá, hogy az osztálytársaim szerint az egyik csaj az Ctrl+C & Ctlr+V én vagyok, csak sötétebb bőrrel. (Értsd majdnem ugyanúgy nézünk ki.) Így 6 évvel később ezen nagyon jókat szoktam nevetni, mikor eszembe jut, a csaj és én annyiban egyezünk, hogy akkoriban nekem is hosszú barna hajam volt, meg esetleg talán minimálisan az arca hasonlít, de ennyi. Na mindegy.


- A sztori:

Stella, az örök lázadó családjával egy másik városba költözik. A lánynak be kell illeszkednie az új gimijébe, azonban a diktátori hajlamokat mutató igazgató nem nyeri el a tetszését, amit gyakran ki is fejez, ezért rendszeresen bajba kerül. A lány a büntiben ismerkedik meg 4 másik iskolatársával és takarítás közben énekelgetve felfedezik, hogy jól szólnak együtt. Stella felveti, hogy alapítsanak bandát, de a többiek - mivel nem is ismerik egymást és semmi közös nincs bennünk - nem kapnak az ötleten. Stella végül egy fellépésre mégis ráveszi a többieket, a koncert pedig hatalmas siker lesz. Nem is sejtik, hogy mit indítanak el vele és hogy a zenekaruk a lázadás és a szabadság jelképe lesz.



Szereplők:
 
- Stella Yamada:

A lány mindig is kilógott mindenhonnan, mivel képtelen elviselni, ha valaki korlátozni, irányítani akarja. A szülei keveset foglalkoznak a lányukkal, ugyanis a 2 öccse igazi természettudós zseni és ők maguk is a környezetvédelem terén értek el hatalmas eredményeket. Stella a család fekete bárányaként zenél, amit a szülei nem vesznek komolyan. Valószínű, hogy a lázadó hajlam onnan jött, hogy meg akart felelni nekik, azt akarta, hogy észrevegyék, hogy ő is létezik, nem csak a testvérei, de mindig csak az ellenkező hatást érte el. Sose voltak rá büszkék.
Stella ennek ellenére sosem adja fel, a végsőkig kitart, lelkesedésével képes felrázni a többieket is. Ennek a lánynak nagyon jók a vezetői képességei, a tökéletes forradalmár és főnök prototípusa, amit elég gáz, hogy a tanárai nem ismertek fel, hiszen az ilyen képesség igazi áldás.
Stella
Stella segítségével az iskola is hatalmas változásokon megy keresztül, a csaj egy igazi katalizátor. (Ezt a szót a 2 éve nem létező kémia-óráim emlékére építettem bele a szövegbe. R.I.P. Chemistry :D) Stella természetesen nagyon idegesítő tud lenni, de ha az ember ráébred arra, hogy összefogással és Stella akaratosságával mi mindent keresztül lehet vinni, akkor az ellenszenv átcsap rajongásba és tiszteletbe.


- Olivia White:

A félénk jókislány, aki azért került büntetésbe, mert elbújt a suliban, hogy olvasni tudjon. Szóval igen. Olivia eszméletlenül gátlásos, nem mer megnyílni, a koncert előtt konkrétan pánikrohamot kap.
Nem meri elhinni, hogy bárki is szeretheti őt, aminek az oka a nehéz gyerekkora. Nagymamájával és cicáival él együtt, így már azelőtt macskás néni lett, hogy betöltötte volna a 60-at. (Sorry, rossz poén, de muszáj volt!)
A vezetékneve is utal ártatlanságára, hiszen a 'White' fehéret jelent. Ki van ez találva.
Olivia nagyon érzékeny, de nem mutatja ki az érzéseit, ezért sokszor magányos. A többiek próbálnak segíteni rajta, de Olivia-nak idő kell, hogy megtanuljon bízni bennük.
A csapat legvisszahúzódóbb tagja Stella akciói előtt/közben/után mindig próbálja menteni a menthetőt, bocsánatot kér, helyesbít, próbálja zabolázni Stella-t, de általában hatástalanul. A két lány kapcsolata nagyon jót tett mindkettőjüknek, rengeteget fejlődtek a másik által.
Olivia
 A csendessége szimbóluma lehet az is, hogy egyedül ő nem játszik hangszeren, az egyetlen munkaeszköze a hangja, ami mikrofon nélkül értelemszerűen nem hallatszik ki a hangszerzenéből. A lánynak azonban csak egy mikrofonra (értsd: erősítő, önbizalomnövelő) volt szüksége, hogy hallassa a hangját, ami jelen esetben Stella. Olivia emiatt a film üzenetének szimbóluma is: Hallasd a hangod!
Talán Olivia fejlődése a leglátványosabb a film alatt, ő az, aki a legtöbb dologban megváltozik és az élete is szép lassan egy olyan irányba fordul, ahol nem kell félnie a magánytól.

- Wendell 'Wen' Gifford:

Laza és vicces srác, azonban az ő élete sem fenékig tejfel. Édesapja új barátnőjét sehogy sem tudja megszokni, főleg azért, mert a lány alig pár évvel idősebb nála és egyetemista.
Wen illeszkedik be leghamarabb a bandába, Stella-val is gyorsan szót ért. Olivia félénkségét nem igazán érti, ennek ellenére a lány szimpatikus neki.
Igen sokoldalú, nemcsak a billentyűkön játszik jól, hanem olyat rappel, hogy OMG.
A szókimondó srác a jelleme miatt Stella-val lenne igazán ütős páros, ha ezek ketten összejönnének, a világnak annyi.
Wen

Igen, jól látod, ő Luther, a Zeke és Luther című Disney-sorozatból.
Stella-t hagyja harcolni, de a lány mindig számíthat a támogatására. A gentleman, azonban jobban tenné, ha nem egyedül küldené a frontra Stella-t, hanem vele tartana, mert igaz, hogy a támogatás is segítség, de talán egy aktívabb forma Stella-nak is jobban esne és az ügyeket is előrébb vinné.

- Charles 'Charlie' Delgado:

A dobos fiú egész életében a bátyja árnyékában élt, így hasonló a helyzet, mint Stella-nál. A szülők szeretnék, ha kisebbik fiuk, mindenben a tökéletes bátyjára ütne és ugyanazt az utat járná be, mint ő. Ennek megfelelni gyakorlatilag lehetetlen, hiszen Tommy az egyik legmenőbb egyetemre jár, gimiben népszerű volt és focicsapat tagja, aki ráadásul az állami döntőn is remekelt.
Charlie nem meri elmondani, hogy őt csak a zene érdekli, ezért a szülei sem fejezik be a noszogatását. A fiú folytonos hazudozásra kényszerül emiatt, ami bántja őt, mivel a végletekig becsületes.
Szegény srác, én őt sajnáltam a legjobban, de nem lövök le semmit.
Charlie
Ő volt a legkevésbé határozott, mindig a csoportvéleményhez igazodott, szavazásnál azokhoz húzott, akiket kedvelt, ha ők végül véleményt változtattak, akkor ő is. Charlie nem egy erős és független karakter, de egy ilyen családdal mit is várjunk.
Mentségére szóljon, hogy egy érzelmes és lelkiismeretes srác, aki mindenkinek jót akar. Nem akar csalódást okozni senkinek, ezért viseli el a kialakult helyzetet. Mellesleg, eszméletlenül jól néz ki a hosszú hajával. <3 A film idején mindössze 15 éves volt, úgyhogy aktívan irigykedem, amiért ennyire fiatalon sikerült neki.

- Mohini 'Mo' Banjaree:

Az indiai lánynak a tanulás az egyetlen kitörési lehetősége, ugyanis szigorú édesapja csak az eredményei miatt dicséri. A lány mindent megtanult, amit egy tisztességes fiatal lánynak illik és apja jelenlétében mindig visszafogott és udvarias.
A suliban azonban ő az egyik legmenőbb srác, Scott barátnője, ami a 'felsőbb körökbe' juttatta őt. A családja természetesen erről nem tud, ugyanis azonnal eltiltanák a fiútól, mert 'zavarja a tanulmányait'.
A lány a népszerűségét rendkívül félti és vonakodik beállni a többiekhez, hiszen az ismerősei le fogják nézni, ha ilyen emberekkel mutatkozik. Stella-val rengeteget konfrontálódik, hiszen nem érti, hogy mi a baj az iskolával és a benne kialakult rendszerrel. Persze, neki könnyű, ő a menőkhöz tartozik, őt nem nyomják el. Kettő, tökéletes módszere van a helyzetre: ne tűnj ki a tömegből a kelleténél jobban, idomulj a rendszerhez és viselkedj. Mivel otthon is ezt teszi, a suli sem nagy kihívás számára, azonban elég szomorú, hogy sehol sem lehet önmaga.
Mo
A történetben a pláne az, hogy a csaj hegedül, ami nem illik egy rockbandába, így Stella utasítja, hogy tanuljon meg gitározni pár nap alatt. :D
Mo is rengeteget fejlődik a film alatt, megtanulja, hogy nem bízhat meg valakiben azért, mert menő és nem, mert nem az. Rájön, hogy nem fontos a társadalmi státusz, ha önazonos és bátor.
Egy valami nem tetszett benne, de ezt sem mondhatom el. :(
Mo a legkirályabb csaj a filmben, okos, kedves, udvarias, kitűnően alkalmazkodik, közben elég makacs, kitartó, hűséges, jóindulatú és nem mellesleg gyönyörű.
Mindezen tökéletes tulajdonságok felsorolása utána mondanám, hogy rá mondták azt, hogy olyan, mint én. :D Nem egoizmus, tényleg így volt.


Dalok:

 Tekintve, hogy zenés film, szót kell ejteni erről is. Hihetetlenül szuperül lettek megkomponálva, nagyon jó a dallam és a szöveg is illeszkedik a filmhez. Mindegyik dal igazi lázadó-dal, van bennük energia és nagyon jól lehet rájuk sportolni.
A film 'himnusza' a Determinate , nekem a Breakthrough viszont jobban tetszik, ez az SMS-hangom is. :)
Ami szerintem kihagyhatatlan Girl-power dal, azt a Mo-t játszó Naomi Scott énekli, ez pedig a She's so gone . Én rengeteget hallgattam, mikor a legeslegelső barátom szakított velem, 8.ban pedig ez meglehetősen rosszul esett. A dal nekem segített talpra állni, egy ideig csengőhang is volt, mostanra azonban túl léptem ezen (4 év alatt nem nagy cucc) , de még mindig imádom. A dalt.

Összességében:

Gyönyörűen összerakott tinifilm, hatalmas mondanivalóval. Az elnyomás ellen emel szót, mégpedig az egyik legbefogadhatóbb módon, zenével.
Nem fogsz csalódni benne, megunhatatlan és mindig a hatása alá kerülsz, ha megnézed. A színészgárda ismerős és szerethető, a karakterek emberiek, a történet pedig egy hétköznapi szituációból indul ki és egy igazi sikertörténetté növi ki magát.
Sokan tévesen egy gimis banda felemelkedésének történetének titulálják, pedig sokkal több van benne. A szabadság dicsérete és az elnyomás elítélése a film, mely egyben felhívás a világ fiataljainak: Képes vagy tenni ellene!
Kedvenc szereplő: Mo. Egyértelműen. Az a lány maga a tökély.
Legellenszenvesebb karakter: Az igazgató és Stella családja. Nem törődnek a saját gyerekükkel. Rossz szülő-díj!
Kedvenc jelenet: Mindegyik dal.
Legrosszabb jelenet: A 'mindenkivel egyszerre történik rossz dolog' jelenet.
Kedvenc idézet: "Én klasszikus képzésben részesültem, nem tudok játszani ezen a micsodán." Igen, ezt Mo mondja, mikor Stella a kezébe nyom egy gitárt.



Ez az a film, ami nyugodt szívvel javaslok bárkinek, világnézettől, vallástól, nemtől, kortól és Disney-szeretettől függetlenül. A Disney egyik olyan alkotása, ami túlmegy a happily ever after-en (boldog befejezés) és megmutatja, hogy a boldogságért igenis keményen meg kell küzdenünk. Akár nap, mint nap.


Köszönöm a figyelmet, még jövök a hónapban, addig is nyissátok ki a szátokat, ha valami nem tetszik és hallassátok a hangotokat! :)












4 megjegyzés:

  1. A vámpírnaplókról és a hazug csajok társaságáról írtál please a kövi bejegyzésedben.

    VálaszTörlés
  2. Nekem az nem tetszett, hogy Mo nem Charlie-val jön össze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Atyauramisten, 2017 óta nem kaptam egyetlen kommentet sem, úgyhogy ez most nagyon meglepett. Feldobtad a napomat ezzel, úgyhogy köszönöm nagyon!
      A kommented tartalmi részére térve; nekem sem tetszett, hogy ők nem egymás mellett kötöttek ki, de ha ők összejöttek volna, akkor Scott nem segített volna a bandának a versenyen, ami ugye elég fontos pont volt a banda további élete miatt, hiszen beállt közéjük.
      Nekem is szimpibb volt Charlie, de valahol talán irreális lett volna, ha ők összejönnek Mo-val, hiszen alig ismerték egymást, Mo meg ha jól emlékszem, tök régóta együtt volt Scott-tal, néhány hét alatt nem tud egy kb vadidegennel kapcsolatba kerülni.

      Törlés