Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2015. június 9., kedd

Read it: Perfect Chemistry (Tökéletes kémia)

Ne haragudjatok, amiért a múlt héten nem tudtam sort keríteni az újabb posztra. Rengeteg TZ-t írtunk (matek+kémia, csakhogy a legnehezebbet említsem...) Sajnálom.
Olvastam nemrég egy nagyon jó könyvet, és úgy gondoltam, hogy ezt mindenképpen meg kell osztani veletek is.
Az internet szerint ez egy szexkönyv, amit nem tudok hová tenni, mert nem az. Ez egy tinikönyv. Nem durva. Egyáltalán.
Vagy csak magas az ingerküszöböm. :D



Tehát. Simone Elkeles amerikai írónő Chicago-ban nőtt fel és ez a könyvön is érződik. Tekintve, hogy ott játszódik. Egy nyilatkozata szerint ezzel a könyvvel az ottani életet és helyzetet szerette volna a nagyközönség elé tárni.
Simone Elkeles


A sztori:

A 18 éves Brittany Ellis Chicago északi részén él gazdag családjával. A lány élete kívülről tökéletesnek tűnik: drága ruhák, saját kocsi, menő barátnők, kitűnő tanulmányi átlag... nem mellesleg ő a pomponlányok kapitánya, és a sulis focicsapat kapitányával jár. Belülről azonban a helyzet nem ennyire rózsás...
Alex Fuentes a város déli részén él édesanyjával és 2 öccsével. A srác tökéletes ellentéte Brittany-nak. Bandatag (később kifejtem), balhés, dohányzik. És mexikói bevándorló. Szóval a 2 fiatalnak semmi köze egymáshoz, azon kívül, hogy egy suliba járnak. Teljesen már körökben mozognak, és a 2 tábor között nagy az ellenségeskedés.
Mikor ezek ketten egymás mellé kerülnek kémiaórán, kitör a botrány. Egész évben együtt kell dolgozniuk a kémia projekten, ha nem akarnak megbukni. Ehhez persze el kellene viselniük a másikat. Meddig folytatják megszoksz-vagy-megszöksz játékukat?



Szereplők:

- Brittany Ellis:

Gyönyörű szőke lány, akinek úgy tűnik, hogy minden összejött. Azonban a lány retteg attól, hogy megtudják, ki ő valójában.
Brittany szülei elviselhetetlenek. Az apja alig van otthon, az anyja mindig vele balhézik, a lányának tökéletesnek kell lennie, ha már a testvére nem az... mert igen. Brittany-nak van egy nővére. Csak éppen senki sem tud róla, mert a 21 éves Shelley Little-kóros, ezért kerekesszékben ül, beszélni nem tud. Etetni és pelenkázni kell. Brittany senkinek sem merte elmondani ezt, mert így az élete korántsem tűnne olyan irigylésre méltónak, mint most.
Nem arról van szó, hogy egy felületes liba. Nem. Imádja a nővérét, otthon nem divatozik, igazi álomgyerek... az anyja miatt olyan, amilyen. Neki akar megfelelni. Meg a nővérét védeni, mert fél, hogy kicsúfolják és kinevetik.
Brittany

Sokan egy egyszerű ribinek tartják, pedig Brittany 18 éves kora és a pasija erőszakoskodása ellenére még ártatlan.
Rengetegen féltékenyek rá, és szeretnék félreállítani. Hamis barátnők veszik körül, akik az első botlásánál elhagyják.
Brittany egy nagyon melegszívű lány, csak fél tőle, hogy az igazi énjét nem fogadják el, így inkább megpróbál megfelelni a környezetének. Azonban nem ártana, ha ráébredne... nem fog menni. És ezzel semmi baj nincs.

- Alejandro 'Alex' Fuentes:

Mexikói bevándorló srác, édesanyjával és a 2 öccsével Carlos-szal és Luis-szal él együtt Chicago déli részén. Miután édesapját a szeme láttára lőtték le 12 évvel ezelőtt, beállt a Latin Vér elnevezésű bandába. Ez a banda drogokkal kereskedik, zsarol, esetleg öl. Alejandro nem vállal drog ügyeket, mert az apja is egy ilyen miatt halt meg, de a többi feladatot rendszeresen és készséggel teljesíti. Természetesen, nem azért teszi, mert ezt szeretné. El kell tartania a családját. Alex álma, hogy főiskolára menjen, de tudja, hogy ameddig bandatag, nem fog sikerülni. A bandából pedig nem léphet ki, mert akkor a családja éhen hal, illetve úgyse tud kilépni, mert megölik.
Alex

Ő a gyönyörű, vonzó és veszélyes srác a suliban, a 'fehér' lányok mégse vesznek róla tudomást, mert félnek tőle. Alex-et ez nem zavarja különösebben. Ameddig meg nem ismeri Brittany-t...
Nagyon szereti a barátait, mindent megtenne értük. Persze, ezt nem mutatja ki, mert oda lenne a kemény srác imidzse.
Alex-nek nagyon jó a humora, annyi mindent átélt már ilyen fiatalon, hogy mindent szarkazmussal és nemtörődöm magatartással kezel, mondván, neki már mindegy. Sokan próbálják bebizonyítani neki, hogy téved...
Nagyon tetszett az egész mentalitása és a sokszor nyers őszintesége. Nem vetít, nem ködösít, hanem kimondja. Így kellene ezt csinálni...

- Colin Adams:

Brittany pasija, a focicsapat kapitánya. Helyes, okos, gazdag és menő. Ennek ellenére egy gyáva nyúl, Alex-et és a bandatagokat elkerüli, vagy direkt akkor provokálja, ha tanár van a közelben.
Colin

Nagyon szereti a barátnőjét, legalábbis ezt állítja. Ugyanis a viselkedése nagyon nem ezt mutatja. Könyörög, fenyegeti, hogy a lány lefeküdjön vele. Ez NEM egy egészséges kapcsolat!
Tisztára úgy viselkedik, mint egy kisfiú. Féltékeny és ezért jelenetet rendez a folyosón, bosszút áll Brittany-n... nagyon gáz és gyerekes.

- Sierra:

Brittany legjobb barátnője. Köztudottan utálja a város déli oldalán lakókat, így nem örül neki, mikor Brittany párja Alex lesz. Hamar rájön azonban, hogy Alex több, mint aminek látszik, és megkedveli a srácot.
Sierra


- Paco:

Alex legjobb barátja, aki sokszor csinál hülyeséget, sokszor idegesíti a többieket, de nélkülözhetetlen és hatalmas szíve van.

- Mrs. Peterson:

Szigorú kémiatanár. A zéró tolerancia híve, nem tűri a bandatagságot jelképező fejkendők viselését.

- Shelley:

Brittany nővére. Little-kórja van, így nem tud beszélni, járni. Ennek ellenére ahol tud, segít a húgának. pl. eltereli az anyjuk figyelmét
Szereti a magazinokat, a sztárokat és imád sakkozni.

- Hector:
 
A Latin Vér feje, Alex neki dolgozik. Kemény, ravasz és kegyetlen.

Összességében:

A könyv úgy van felépítve, hogy egy fejezetet Alex, egyet Brittany mesél el. Én nagyon szeretem az ilyen könyveket, úgyhogy már a legelső benyomás is pozitív volt.
A történet is jól lett megírva, voltak benne olyan fordulatok, amiket nem lehetett előre tudni. (ami egy ilyen típusú könyvnél nagy teljesítmény, mert kb. nem lehet már újat mutatni)
Kicsit Rómeó és Júlia - szerű lett. (2 külön világ, 2 fiatal, stb.) De nem baj. A karakterek nagyon jól voltak megcsinálva, mindenkiben több volt, mint ami első ránézésre kiderült. Itt nem sablonkarakterek voltak, hanem a sablonokból kiindulva Elkeles igazi, szerethető és a való világba is illő szereplőket alkotott meg.
Vannak benne 14+-os részek, igen. Nem spoiler-ezek, de az Éjjel-nappal Budapest-nél jóval ártatlanabb a könyv. Ha valaki azt kibírja, akkor ezt is.
Kedvenc szereplő: Alex. Nagyon jó volt a karaktere, átérezhető volt a belső harca, ahogy a démonjaival küzd és az érzelmes oldala se lett nevetségesen cukormázas. :)
Legellenszenvesebb karakter: Colin. A szexmániás srácok... hát. Biztos van, aki ezt szereti.
Kedvenc rész: Mikor esküvőn vannak és Alex utolsó monológja.
Legrosszabb rész: Kórház. Aki olvasta, érti. Aki nem, olvassa el. :D
Kedvenc idézet: "- Kérsz egy svéd masszázst?
                            - Nem is vagy svéd.
                            - Nos, te sem. Így soha nem fogsz rájönni, ha rosszul csinálom."


Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy romantikus, de a rózsaszín tinikönyveknél kicsit realisztikusabb könyvet olvasni! Ja, és van folytatása is. ;) Arról is fogok írni.

Még 4 nap a suliból, úgyhogy hajrá!!! <3











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése