Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2017. április 13., csütörtök

Might Watch it: El cantante (A tánc szenvedélye)

Sziasztok!
Nem jött össze a 2. márciusi poszt, de cserébe most feldolgozok egy olyan listaelemet, ami kb. 1,5 éve van a listámon.
Igen, tudom, sebességem lenyűgöző és néha eléri a csigáét is, de nem tehetek róla. Gépen nem szeretek filmet nézni, úgyhogy megvárom, míg leadják valahol a TV-ben. Bocsi.



Ezt a filmet nagyon nem akartam megnézni, mert 18-as karika van rajta, én pedig hiába népesítem fél éve a nagykorúak táborát, nem igazán volt kedvem sok vért/durva szexjeleneteket nézni. Tegnap erőt vettem magamon, nem volt itthon senki, csak én, így nem kellett attól tartanom, hogy a szüleim leülnek mellém, hogy 'édes lányom, ugyan mit nézel'. Szerencsére a filmben se vér, se szex nem volt,arra viszont, hogy miért került rá 18as karika, nem bírtam rájönni. Esetleg a drogok miatt, de... azért ott se mutattak mindent. Na mindegy.


- A sztori:

Hector Perez Puerto Rico-ból érkezett az USA-ba, hogy énekesként szerencsét próbáljon. A férfi hangja és kisugárzása hamarosan meghozza számára az ismertséget, azonban a teljes sikerhez egy különlegesebb nevet kell választania, így lesz belőle Hector Lavoe. Megismerkedik Puchi-val, aki hamarosan a felesége lesz. A salsa-mozgalom elindítója azonban nem tudta kezelni a hírnevet, így a drogokhoz és az alkoholhoz fordult. A film a személyes tragédiáját mutatja be. Igaz történet alapján.


Szereplők:
- Hector:
 
Tehetséges énekes, aki hamar meghódítja az amerikai közönséget, sikere van az egész világon. A magánélete azonban egyáltalán nem ilyen szerencsés, édesanyját már kiskorában elvesztette, így félig árván nőtt fel. A mama halála vezette az énekléshez is, vagyis tulajdonképpen ez az esemény határozta meg a jövőjét.
Nagyon hirtelen-haragú, ami következhet a latin temperamentumából, ennek ellenére elég unszimpatikus volt, amikor elkezdett törni-zúzni és rángatni a nőjét. Persze, Puchi-t se kellett félteni, de akkor is. Hiába mondja a nő, hogy az övék klasszikus szerelem, ahol nem ez a lelki társak maszlag megy, hanem a férfi a főnök, mégsem tartom emberségesnek, ha ütik egymást. Egyenrangú társaknak kellene lenniük. #párkapcsolatitanácsadó
Hector
Nagyon furcsa volt, hogy annak ellenére, hogy latin származású és abban a kultúrkörben a család nagyon fontos, ennyire elhanyagolta a családját és a munkájának és a drogoknak élt. Értem én, hogy a függőség nem olyan, hogy félre tudja tenni, de van egy szerető családja és megtarthatták volna, hogy ne induljon el a lejtőn lefelé.
Sajnos nem mutattak meg túl sokat a lelkében zajló folyamatokról, így ennél komplexebb képet nem tudok róla rajzolni.


- Puchi:

Gyönyörű lány, aki szintén Puerto Rico-i bevándorló, csak ő már New York-ban született, így például spanyol sem beszél, ami Hector családját igen zavarja.
Puchi ismerteti meg a drogokkal Hector-t, mivel a családja drogdílerekből áll, azonban amikor a férfi rászokik a drogokra, nem fogadja el a helyzetet. Talán előrelátóbban kellett volna viselkednie.
Ő a családot részesíti előnyben, ugyanakkor tisztában van vele, hogy a férje igazi zseni.
Puchi

Puchi tartása sokkal nagyobb volt, mint Hector-nak, ugyanakkor ő is eléggé szenvedélyes volt, legyen szó veszekedésről vagy bulizásról.
A nő egyre nehezebben viseli el a férjét, így az együtt töltött 20 év alatt eltávolodnak egymástól, ugyanakkor a visszaemlékezéseiben szeretettel és nosztalgiával beszél róla.



- Összességében:

Borzalmas. Olyan az egész, mintha egy nagy kollázst/mozaikot nézne az embert, semmi nem derül ki, pillanatképeket látunk az életükből, de pl. a lelki folyamatokból semmi nem látszik és néha random énekelnek. Egy művészfilmnek elmenne, de életrajzi filmnek édeskevés.
Nem beszélve a fordításról, ahol a tisztelt szinkronstúdió ismét bizonyíthatta inkompetensségét, ugyanis a cím spanyolul annyit tesz, hogy 'Az énekes'. Hector énekes volt, kb. 5 percenként énekelnek a filmben, erre a magyar címben ez úgy szépen eltűnik. Persze, utalhat a magyar cím a salsa-lázra, de pont ennél a filmnél nem kellett volna kreatívkodni.
A visszaemlékező szál tetszett benne, amikor Puchi mesél az életükről Hector halála után.
Annyiban volt hasznos megnézni a filmet, hogy megtudtam, hogy élt egy ilyen nevű énekes és a feleségével tényleg csináltak egy interjút, ami kb. ugyanígy nézett ki a a valóságban, mint a filmen.
Az 'énekesek énekeséről', az igazi Hector Lavoe-ról itt tudhatsz meg többet. Ha érted az angolt, még ez a link is hasznos lehet.
A film címét adó dalt pedig itt hallgathatod meg.
Kedvenc szereplő: Oh, pls... senki. Semmi nem derült ki róluk kb.
Legellenszenvesebb person: Hector. A dührohamok nem voltak szimpatikusak és Marc Anthony csúnya.
Kedvenc jelenet: Mikor Puchi esküvői ruhában kiront az autóból és végigsétál az utcán. Az az arc. :D
Legrosszabb rész: Ha valami elfogadható véget csináltak volna neki, akkor azt mondom, kibírható. De az, hogy megoldják úgy, hogy a narrátor elmondja, hogy mi lett... mi ez? *fenyegető, ideges hang*
Kedvenc idézet: "Hector öröksége ma is tovább él." Ugyan én egy dalát, sőt a nevét se hallottam eddig, de biztos így van.


Ha egy táncos filmet akarsz nézni (ami a cím alapján logikus lenne), akkor könyörgök ne ezt válaszd! Köze nincs a tánchoz. Az ének sem annyira fenomenális benne, hogy csak ezért megnézd.
Esetleg, ha arra vagy kíváncsi, hogy az akkor már házas J.Lo és Marc Anthony mit kezd egymással egy filmben, akkor megtekintheted. Egyébként tényleg nem lett akkora durranás.
Én konkrétan untam. Ígéretesen kezd és benne van a jó film lehetősége, de megáll ugyanazon a ponton, ahonnan elindul és nem igazán megy tovább. A vége előtt kicsivel sikerült elmozdulni a holtpontról, de utána szerintem maguk a készítők is megunták a filmet, így gyorsan összecsapták a végét.
Sajnálom, ha elvettem tőle a kedved, ha viszont nem, akkor jó.

Ha nem jönnék a szünetben többet, akkor NAGYON BOLDOG HÚSVÉTOT MINDENKINEK!





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése