Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2017. szeptember 4., hétfő

Read it: Bexi-sorozat avagy életem utolsó tiniregénye

Sziasztok!
Nagyon nagyon suttyónak érzem magam, amiért egész augusztusban egy sort sem írtam nektek. :( Még a suli is elkezdődött időközben (már akinek... szerencsés jómagam 11.-éig itthon döglik) és arra sem írtam bátorító szavakat.
Mentségemre szóljon, hogy KRESZ-vizsgáztam azóta, most éppen az elsősegély vizsgára készülök és nagyon elegem van a szétégett kezek látványából a tankönyvben. Mert undorító.
Emellett, mentség 2.0. : olyan témájú bejegyzést hozok, amit A tánc szenvedélye című filmmel egy időben, vagyis kb. 2 éve kértetek. Végre elérkeztünk odáig, hogy elolvastam a teljes Bexi sorozatot, tehát tudok róla egy nagyon profi és néhányaknak elkeserítő kritikát varázsolni.







Remélem mindenki visszafojtott lélegzettel ül a cím elolvasása óta, tehát először is, LEVEGŐ! :D Mindössze egy ideje azt vettem észre magamon, hogy hiába hordom haza a csavarosabbnál csavarosabb sztorikat ígérő tiniregényeket, nem tudnak lekötni. Kb. a 30.oldalon tudom a végét, és néha már a nyelvezet vagy maga a történések és a szereplők gondolkodása zavar. Hiába hangzik hülyén, meg jön a "Mit kritizálsz, írj jobbat!"... nem azt mondom, hogy mindegyik szörnyű és borzalmas és mivé lett a világ. Hanem kinőttem ezekből a típusú olvasmányokból, volt idő, amikor halomszámra hordtam haza a LOL! és hasonló könyveket, de vége. 19 leszek egy hónap múlva és az elmúlt év komolyított rajtam. Nem azért akarok véget vetni a tinikönyv olvasásnak, mert cikinek tartanám, hanem mert úgy érzem, hogy nem köt már le.
Miután kifejtettem, hogy mennyire drámai változás állt be az életemben, rátérnék a fő témánkra is.

A sztori:

Budai Rebeka a tehetséges gimnazista egyik meghiúsult randija után egy szemrehányó dalt posztol kedvese Facebook-oldalán. A saját szerzemény megbolygatja az internetet és néhány nap alatt hatalmas hisztéria alakul ki Beki körül. Az ismerősei elfordulnak tőle, a családjában egyébként is kaotikus a helyzet, ő pedig csak egy tapasztalatlan 16 éves lány. A zűrzavarból Körte, a hajdani tetoválóművész menti ki, aki rendezi a lány körüli balhét, sőt, rendes zenésszé teszi. Így indul Bexi karrierje, akinek a pályafutását, tévedéseit, balhéit és útkeresését követhetjük végig ebben a sorozatban.
A sorozat könyvei

Szereplők:

- Budai Rebeka/Beki/Bexi/Beka:
 
A kamaszkora vége felé járó, 17-18 éves lány. Mióta szerződtette a BPRP kiadó, magántanulóként próbál lépést tartani kortársaival, valamint szüntelenül koncertezik és zenét szerez.
Beki rockzenét játszik, a megjelenése is tükrözi ezt, ugyanis általában feketében, bakancsban és farmerban van.  A befutása óta elpártoltak tőle az úgynevezett barátai is, úgyhogy meglehetősen egyedül van. A szülei elváltak, apja az új család miatt szinte nem is foglalkozik velük, anyja éjjel-nappal dolgozik, a kishúga pedig még kicsi ahhoz, hogy megértse a problémáit.
A magánya miatt egy erős védőburkot húz maga köré, nem enged túl közel senkit, mert nem akar még több emberben csalódni. Meg kell tanulnia újra bízni a világban és kockáztatni az újabb sebeket, mert hiába hiszi azt, hogy egyedül is megáll a lábán, könnyebb és boldogabb, ha társak veszik körül.
A védőburka ellenére nagyon érzékeny, rengeteg átsírt éjszakát dokumentált nekünk Laura, ami abból a szempontból vált Bexi hasznára, hogy minden csalódását felhasználta és csak úgy ontotta utána magából a szövegeket. Emiatt lehet egyfajta magyar Taylor Swift, hiszen Tay is mindig a csalódásait és a bánatát önti dalba. (Profin.)
Bexi
A lány abból a szempontból is kiemelkedő tehetség, hogy az éneklés mellett játszik gitáron és zongorán is.
Beki lelkivilágát nem mindig tudtam megfejteni vagy bizonyos esetben egyet érteni vele, de én még nem voltam tinisztár, úgyhogy kevéssé tudom felmérni, hogy milyen az, ha a popszakma nem egy álom, hanem a valóság.

- Nagy Márk:

Bexivel egykorú srác, aki a Pop/Rocksztár leszek tehetségkutató műsorban tűnik fel. A döntő előtti héten Bekit kapja meg duettpartnernek, innen indul az ő kapcsolatuk. Folyamatosan idegesítik egymást, ugyanis Nagy Márk egoizmusa elsőre (és nekem sokadszorra) riasztóan hat és nevetségesen. Lehet, hogy jól néz ki és tehetséges, de az önimádata nagyon sok volt néha. Szeretheti önmagát, de most komolyan. Ki bírna elviselni egy fiút, aki ilyen szinten imádja magát? Folyamatos szelfik, flörtölés mindenkivel és a "ki ha nem én" hozzáállás. Én kb. 15 perc után küldeném el, hogy valahol máshol önimádjon, úgyhogy az első könyvbeli Bekával azonosulni tudtam. Természetesen róla is ki fog derülni, hogy megnemértett és érzékeny és stb, mert kell egy pasi a sztoriba, csak azt nem értem, hogy miért nem egy normális gondolkodásút alkotott meg Leiner.
Róla nem találtam megfelelő képet, mert valahányszor beírtam, hogy 'menő srác', ilyen 13 éves nyálas kisfiúkat adott ki, úgyhogy azokat kösz, de nem. Márknak vonzónak és menőnek kell lennie, hiszen a könyvben minden nőnemű egyed a nyálát csorgatja utána. Olyannak képzelitek, amilyennek akarjátok, én 30 percet kerestem ráillő képet, de nem sikerült.

- Körte:

Bexi menedzsere, aki régebben tetoválóművészként dolgozott. Kívülről félelmetes, de bármit megtenne azért, hogy Bekivel minden rendben legyen és a körülményekhez képest legyen önálló döntése és valamennyi saját élete.

- Fogd be Aszád:

Az alternatív zenét játszó formáció 3 fiatal srácból áll, akik Körténél laknak. Nem dolgoznak, előadóként semmi sikerük, így napjaik a TV, a bulizás és a hülyülés köré csoportosulnak. Még Beki előtt kerültek kapcsolatba Körtével.
A 3 srác mindegyike teljesen bolond. Velük kapcsolatban bőven merülnek fel kérdések.
  1. Hol van a családjuk?
    Jól van, hogy huszonévesek, de akkor is. Mindenkinek van családja.
  2. Hogy kerültek össze Körtével?
  3. Miért lakhatnak nála ingyen, gyakorlatilag munkanélküliként?
  4. Ők rokonok vagy csak barátok?

Bogyó, Puding és Pepe (igen, ez a nevük)
- Garai Evelin/Lexi:

A konkurens zenei kiadó, a Music Notes énekese. Ő is huszonéves, ennek ellenére tinisztárként próbálják befuttatni.
A lány is rocker, hasonlóan Bexihez. Igazán megértő és figyelmes lány, nagyon jó barátnő alapanyag. Gondolkodása és tanácsai egy idősebb nővér/barátnő keverékévé teszik.
Evelin
- Sleisz Antal/Anti:

Beki egyetlen iskolai barátja, akivel érdekes módon a hírnév után ismerkedett meg. Anti a tipikus jófiú karakter, hegedül, jól tanul és kicsit tétova az elején.
Nagy szíve van és nagyon segítőkész, hiszen a botrány idején egyedül ő kereste fel Bexit azzal, hogy jól van-e, illetve természetesen a leckét is odaadta, ha már ott volt. :D
Ő az, aki Bekit a normalitásban tartja, informálja a régi élete szereplőiről, stb. Ő jelenti a lány számára a kapcsolatot a külvilággal, hiszen ő maga nem nagyon mehet nyilvános helyekre feltűnés nélkül. Természetesen Bexi nem Britney Spears, nem ismerik fel mindenhol, de hát milyen a magyar popszakma? Kicsi. Úgyhogy azt a kevés előadót, akik igazán sikeresek, igenis megismerik.
Anti

Ebben a könyvben úgy látszik, mindenki eszméletlenül mázlista (vagy Laura megint nem bírt elszakadni a tökéletes világtól), mert Anti hihetetlen zenei tehetség, aki előtt nagy jövő áll a komolyzenei pályán.

- Nádor Gergő/Geri:

Beki barátja, aki a hírnevet okozó dalt ihlette. Geri a gimis bandájuk frontembere, így rosszul viseli, hogy Rebeka nélküle futott be, hiszen a lány csak gitározott a bandában.
Empátiának is igen híján van a srác, ugyanis háromnegyed órát váratta Bekit az esőben egy SMS nélkül, ebből született a lány első dala. Természetesen ezután magának akarta a hírnév és a siker egy részét, mivel "miatta történt meg mindez". Számító és aljas kis dög, ugyanakkor nagyon ügyes és jó a stratégiai érzéke, csak azzal nem számol, hogy az első árulás után mindenki elfordul tőle és a magyar zeneipar nem akkora, hogy sokáig tudja játszani ezt a játékot.
Geri

Geri tökéletesen bemutatja, hogy milyen egy bántó párkapcsolat. Elveszi Beki önbizalmát, majdnem depresszióba taszítja és közben saját maga tetszeleg az áldozat szerepében. Ebből a szempontból a karaktere nagyon fontos, ugyanis a könyv egyértelmű értékítéletet hordoz: Az ilyen kapcsolat nem egészséges!
Néha tudtam sajnálni egy kicsit, mert soknak éreztem, amit visszakap a tetteiért, de ha Beki helyébe képzelem magam, akkor érthető és jogos. A vége felé lehet, hogy Bekának el kellett volna engednie inkább az egészet, és felnőttként túllépni rajta, de hát istenem ő is csak 18 éves, nem várható el, hogy minden pillanatban felnőttként reagáljon, hiszen csak most lépett át a gyerek-felnőtt határvonalon.

- Lili:

Beki húga, alsós. Hatalmas Márker (Nagy Márk-fan) és 9 éves kora ellenére aktívan részt vesz nővére sztáréletében. Mindenkit ismer a bandából, sokkal több dologról tud, mint pl. az anyukájuk. Persze, mivel még kisgyerek, sok szerepe nincs a könyvben, de Beki egyik fő szövetségese és vigasztalója, annak ellenére, hogy tényleg csak egy gyerek, aki nem mindent ért még a kegyetlen világban.


Összességében:

Laura a magyar popszakmát akarta bemutatni ezzel a sorozattal, ami mondhatjuk, hogy elég realisztikusra sikeredett. Megmutatja, hogy mennyi ármánykodás van ebben a szakmában és hogy sajnos, itt is a pénz az úr. :/ Én néha kíváncsi lettem volna mélyebb dolgokra is, vagy több érdekességre ezekből a körökből, de Laura sem zenész, tehát ő is honnan tudná azokat a dolgokat.
Az nagyon ötletes volt, hogy a címek Bexi egy-egy dalának a címei. Ha egymás után elolvassuk őket, akkor a könyvek olvasása után (tehetségesek előtte is) kb. össze tudják rakni, hogy miről van szó az egyes könyvekben.
Kedvenc szereplő: Húha. Bajban leszek. Személyiségileg Lili, mert mindig pozitív volt, emberileg pedig Körte, mert maximálisan kiállt egy vadidegen tiniért, akit utána a szárnyai alá vett.
Legidegesítőbb szereplő: Balogh úr, a kiadó tulajdonosa, mert egy manipulatív pénzéhes állat. És kövezzetek meg, de Nagy Márk is visszavehetne, mert annyira azért nem kell elájulni valakitől, aki mindössze azért tudott befutni, mert GENETIKAILAG jók a hangi adottságai és szép a külseje. És nem lekicsinyelni akarom, mint énekest vagy minden popsztárnak beszólni. Ehhez értenek, csinálják! De Nagy Márk akkora egóval rendelkezik, hogy úristen. És nem, nem fogadom el magyarázatnak, hogy megjátssza és Bekivel más. Amikor ketten vannak, akkor is mond olyanokat, amikért én felpofoznám a barátomat. Igen, tudom. Agresszív vagyok.
Kedvenc rész: A "hogyan is kezdődött ez az egész" visszaemlékezés, amiből megtudjuk, hogy mennyire magányos dolog hirtelen ismertté válni. Hátborzongatóan jó rész lett és ijesztő, hogy az emberek mennyire felszínesek és milyen egyszerűen támadnak hátba. Azok is, akikre az életedet rábíznád.
Legrosszabb rész: A dalszövegek. Nem tudom, mi szükség volt rá, hogy Beki minden egyes dalának szövegét közöljék. De ha már mindenáron ezt akarták, akkor felkérhettek volna egy dalszövegírót, hogy csinálja meg, mert Laura akármilyen tehetséges regényíró, ez most nem jött be. Nem véletlenül külön szakma ez is, Laura dalszövegei legtöbbször egy szabadvershez hasonlítanak, rím, ritmus sehol. Nem sértegetni akarom, de érződik rajtuk, hogy kínlódott velük.
Kedvenc idézet: Az utolsó könyv utolsó mondata. Nem írom le, mert azzal az egész könyvet elmondom és hatalmas spoiler mindenkinek. De annyit had mondjak el, hogy tökéletes zárás volt. Ez a mondat volt a lehető legjobb átvezetés a felnőttkorba. :)



Ha kíváncsi vagy arra, hogy Laura ebben a szokatlan témában mit alkotott, illetve nem bánod, ha az írónő humorába és írásába is beépült a mai szleng (LOL, WTF, szelfi, lájkol, creepy és hasonlók), akkor ajánlom. Engem néha zavart a sok szleng, lehet szépen is kifejezni valamit, ha szlenget akarok olvasni, akkor megnézem a Facebook-hírfolyamot.
Amennyiben pedig unod már, hogy bármilyen körítésben egy tiniszerelemről szólnak a könyvek, akkor vegyél a kezedbe valami klasszikust, mondjuk az Abigélt. Történelmi ismeretekkel nagyon mást mond, mint azok nélkül és nagyon jól el lehet gondolkodni rajta, hogy Gina mennyire bűnös.


Remélem megelégedtek ekkora visszatéréssel, ígérem, a következő poszt előtt nem lesz ekkora szünet. Mindenkinek jó sulit kívánok és sok sikert! :)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése