Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2018. augusztus 17., péntek

Watch it: 16 Wishes (16 kívánság)

Sziasztok!
Mivel júliusban nem volt még bejegyzés, most pedig már augusztus van, így mindenképpen tennem kellett valamit az ügy érdekében, ugyanis az előző posztnak 30 megtekintése van, ami hosszú idő óta a legtöbb. :D (Komment még mindig nincs!)
 Ez a bejegyzés azért is különleges, mert ez az utolsó elem a listámon, tehát innentől kezdve megint nyitott a lehetőség, hogy ajánlásokat tegyetek a következő posztok témájára! :) Szóval JÖHETNEK!!!
 Természetesen nekem is van pár ötletem, de nyitott vagyok a javaslatokra.



Ez a film egy olyan alkotás, amihez vagy 16-nál fiatalabbnak kell lenned vagy emlékezned kell az előtte levő izgalomra, különben az egészet végig fogod feszengeni. Egy kedves, bájos tinifilm, ami a felnőtté válásról szól, de nem kell bele túl sokat képzelni.

- A sztori:

Abby Jenkins egész életében azt várta, hogy eljöjjön a tizenhatodik születésnapja. 16 pontos kívánságlistát állított össze az évek folyamán, és ezeknek a kívánságoknak a 16. szülinapján teljesülniük kell. Azonban a nagy nap reggelén elárasztják a házat a darazsak, így a család tulajdonképpen az utcára kényszerül, amíg a szakemberek meg nem oldják a problémát. Abby tajtékzik, hiszen így a tökéletes szülinap álomképe már reggel hétkor elúszott... egészen addig, amíg fel nem tűnik Celeste, Abby tündérkeresztanyja, aki egy 16 gyertyát tartalmazó dobozt ad át neki. A gyertyák meggyújtásával a kívánságok Abby listáján valóra válnak. A lányra egy mágiával és felismerésekkel teli nap vár, ugyanis a kívánságok veszélyesek is lehetnek, ha nem jól fogalmazod meg őket...



Szereplők:

- Abigail 'Abby' Jenkins:
 
Abby egy álmodozó, tervekkel és vágyakkal teli tizenegyedikes lány, aki a sulijában nem tartozik a legnépszerűbbek közé, bár elég sok barátja van. Nagyon örültem, hogy nem megint a stréber szálat lőtték el, mert az tényleg minden ilyen filmben benne van.
A lány természetesen olyan, mint bármelyik másik tini egy tetszőleges tinifilmben, szerelmes a suli legmenőbb srácába és az egyik évfolyamtársa a legnagyobb ellenfele. Ezzel nem is lenne baj, ha a kívánságai nem kifejezetten arra irányulnának, hogy ő kerüljön ki győztesen a cicaharcból, ugyanis elég szomorú, ha valaki csak azért vágyik valamire, hogy a másik nehogy megkaparintsa az adott dolgot.
Mivel a tizenhatot tölti, nagyon szeretne felnőtt lenni már, hiszen ő nem gyerek többé, jár neki a másféle bánásmód. Azonban azt nem érti még teljesen, hogy attól, hogy betölt egy bizonyos kort, nem lesz puff hirtelen felnőtt, valamint a felnőtt életet sem érti igazán, hiszen kívülről lehet, hogy csillogó és szabad, de amikor neki kell majd előteremtenie a lakbért, a kaját, takarítani, stb., akkor szerintem nosztalgiával fog visszagondolni naiv 16 éves énjére, akinek annyi gondja volt csak, hogy leckét kellett írjon és tanuljon. (Mielőtt meglincsel a tömeg: 19 vagyok, nem felnőtt, természetesen a  tanulás is munka, de egy év egyetem után azt kell mondjam, a 1-12. osztály, az pite a későbbiekhez képest, hiába van fizika-kémia-matek-történelem-izé.)
Abby szerepében Debby Ryan, aki egy jó adag cukiságot vitt a szerepbe. (Plusz az Abby-Debby majdnem ugyanaz. :D)

Abby ez alatt az egy nap alatt rengeteget tanul, önmagáról, a világról, tehát a sors fintora, hogy a kívánságától függetlenül tényleg érettebb lett.
Szimpi volt a karakter, tényleg érezhető volt a fejlődése, ami nem minden filmnél szokott ennyire erősen kijönni.

- Jay Kepler:

 Abby legjobb barátja, kiskoruk óta ismerik egymást és a srác mindenben támogatja a lányt. Emellett az ő vágyai kissé háttérbe vannak szorítva, de ő türelmesen kivárja, amíg rákerül a sor. Természetesen van az a pont, ahol az ő türelme is elfogy, hiszen nem lehetséges úgy élni, hogy mindig a másikat helyezzük előtérbe, néha szükség van arra is, hogy az ő akarata is érvényesüljön.
Jay a csendessége ellenére igen nagyratörő vágyakkal rendelkezik, évek óta dédelgetett álma, hogy ő legyen a diákelnök, azonban sose mert elindulni a választáson, hiszen nem rendelkezik elég ismerőssel-baráttal a győzelemhez, kivettetni magát pedig nem fogja.
A srác a tökéletes szomszédsrác típus, kedves, csendes jófiú, aki sose bántana meg senkit. Kicsikét unalmas, de hát istenem, nem lehet valaki egyszerre a megbízhatóság szobra és közben mindig meglepetést okozóan szórakoztató.
Jay
A vezetéknevét mondjuk nem tudom hova tenni, hiszen ez egy magyar vezetéknév basszus, a nagymamámat is így hívják. :D Oké, úgy magyar, hogy igazából német (Kepler a csillagász, tudod), de itthon is elég elterjedt, úgyhogy nagyon röhögtem, amikor meghallottam ezt a nevet.

- Celeste:

Abby tündérkeresztanyja, aki a lány számára az egész napot varázslatossá teszi. Mindenhol ott van a nap folyamán, a kívánságok teljesítése az ő dolga, így amikor Abby elfúj egy-egy gyertyát, biztos lehet benne, hogy hamarosan felbukkan Celeste is.
A karaktere engem egy nővérre vagy egy nagynénire emlékeztetett, aki támogatja az (unoka)húgát mindenben, egyengeti az útját, ahol tudja, de a nagy döntéseket meghagyja neki és hagyja, had essen csak pofára, úgyis abból tanul. Ja, meg néha mond ilyen nagy életbölcsességeket, amik persze totál közhelyesek, de ez egy amerikai tinifilm, tehát itt nagyot ütnek.
Celeste
Azt sajnálom, hogy az teljesen kimaradt a filmből, hogy pontosan hogyan is lett Abby tündérkeresztanyja, hogy működik ez az egész. Bennem rengeteg kérdést vetett fel. pl. Mindenkinek van tündérkeresztanyja vagy csak Abby-nek? Ha csak Abby-nek, akkor miért csak neki?
Ezekre például lehetett volna választ adni, de sajnos elsikkadt ez a rész Abby felnövésének története közben.


- Krista Cook:

Abby ősellensége, aki harmadikos koruk óta keseríti meg a lány életét, hiszen minden létező platformon le akarja győzni, hogy megmutassa, jobb nála. Természetesen Abby-t sem kell félteni, hiszen a kívánságai egy része kifejezetten Krista idegesítésére irányul.
A lányok közti ellenségeskedés azért is érdekes, mert Abby-nek fogalma sincs, hogy mivel érdemelte ki a lány olthatatlan gyűlöletét. Szerencsére a film nem hagy minket a homályban tapogatózni, kiderül ez is, bár az indok nekem elég kevés lett volna ahhoz, hogy valakit 8 éven át szívassak. Megbeszélni sokkal egyszerűbb lett volna. Jó, mondjuk egy harmadikos nem fog odamenni lelkizni a másikhoz, amikor éppen haragszik rá.
Külön érdekes, hogy a két lány ráadásul pont egyidős, ugyanazon a napon van a szülinapjuk, így a szülinapjaikat is be tudták vonni a versengésbe, pl. kinek mennyire szuper ajándékai vannak, kinek jobb a bulija, stb.
Krista
Picikét visszás volt számomra, hogy a "gonosz" lány színesbőrű, mert ezt csomószor ellőtték már és szerintem egyrészt korrektebb, másrészt realisztikusabb lett volna, ha egy fehér lány gonoszkodik egy fekete főszereplővel. De csak tipp.

- Logan:

A suli legnépszerűbb sráca és nem fogjátok elhinni, de... *feszültségkeltés*




Abby és Krista versengenek a figyelméért, vagyis a klisémérő eszközöm kiakadt ezzel az infóval. Mást nem is kell mondani róla, a szerepe kimerül abban, hogy sétál a folyosón nagyon menőn, beszél mindkét lánnyal, aztán a végén választ közülük. Oké, a vége is klisés, ki tudjátok találni. Nem, nem a legegyértelműbb, de a második tippetek be fog jönni.
Logan

 Összességében:

Őszintén nem igazán tudom, hogy mit kéne mondanom róla. :D Vannak benne jól eltalált részek, de annyira nem lett egy nagy durranás, hogy mostantól ezt nézzem minden hétvégémen. Persze, aki 16 alatt van, annak egy varázslatos új világról fog szólni a film, hiszen 16 fölött már közel a felnőttség (jogi) korhatára, úgyhogy ők tudnak azonosulni Abby-vel.
Itthon mondjuk a 16. szülinapnak nincs akkora kultusza, mint az USA-ban, szóval a nem amcsi közönség kicsit értetlenül tud ülni a film előtt, hogy ebből most miért is kell ekkora ügyet csinálni? Kint meg tökéletesen visszaadja a várakozást, hiszen ott például 16 éves korodtól lehet jogsid meg hasonlók, úgyhogy tényleg egy mérföldkő.
Kedvenc szereplő: Mindenkiben találtam valamit, amihez tudok kötődni, úgyhogy nem tudok kiemelni senkit sem. Abby-t eléggé pofán vágta az élet, ami mostanában különösen aktuális számomra ( :( ), Jay a háttérbe volt szorítva, amit megtapasztaltam már sokszor, Krista versengése egy az egyben ugyanaz, amit a legjobb barátnőmmel csináltunk általánosban, csak mi az ötöseinket számolgattuk, hogy kinek több és nem utáltuk egymást. :D
Legrosszabb szereplő: Igazából senki, bár én Logan-t kihagytam volna a filmből, mert semmit nem csinált és biodíszletnek meg minek oda? :D
Kedvenc jelenet: Amikor Abby kívánságai teljesülnek, mert mennyire király már. :D
Legrosszabb jelenet: Amikor Abby szülei teljes érdektelenséget tanúsítanak egyetlen leányuk problémái iránt.
Kedvenc idézet: "Az emberek általában nem tudják, hogy mit akarnak." Közhelyes életigazság, de nem baj. Tetszik és kész.
Kiknek ajánlom: 16 éven aluliaknak vagy tinifilm rajongóknak, akik még hisznek a varázslatban.
Kiknek nem ajánlom: Megkeseredett embereknek, mert őket idegesíteni fogja a filmből áradó naivitás és csillámpor.



ÉSSSSSSSSS ezt is megértük, a lista ezennel teljes lett, kivégeztem minden elemet, KÜLDJED AZ AJÁNLÁST, HOGY MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!!!!!
Aki lusta kommentelni, hogy miről akar olvasni, annak először is ejnye-bejnye, másrészt a maradék fél hónapot élvezzétek ki, amíg nyár van! :)
Puszi&peace
by me
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése