Minden bejegyzés elejére

Minden bejegyzéscím elé képzeljétek ezt: You must...

2014. július 14., hétfő

Read&Love it: Leiner Laura könyvei

Sziasztok!
A múltkor kértem, hogy adjatok tippeket, hogy miről írjak. Rengeteg ötletet kaptam hirtelen, úgyhogy mire feldolgozom és mindenről írok... hú! Hirtelen mennyi dolgom lett! :D Köszönöm az ötleteket, igyekszem mindenről írni. Amit nem ismerek, annak meg utánajárok. ;)
Akkor kezdjünk is hozzá. Ez a mostani poszt is egy kérés eredménye. Enjoy! (elnézést, de brutál hosszú lett)



Gondolom, Leiner Laura nevét mindenki hallotta már. A könyveit rengetegen olvasták/olvassák, nem véletlenül. Hihetetlenül jó humora van, jó témákat dolgoz fel... valamint, nem utolsó sorban, magyar tinikről ír. Ezt csak azért emelem ki, mert egy kicsit már sokalltam, hogy minden könyv, ami népszerű, az külföldi, és tele van kiejthetetlen nevekkel és olyan helyek neveivel, amikről gőzöm sincs, hogy hol vannak.
Tehát, Laura könyvei nagyon frissek, fiatalosak (olyan szavakat használok, mint a piacon az árus nénik, de nem baj) és kb. 2-3 óra alatt ki lehet olvasni őket. Én most a 3 legismertebb művéről szeretnék írni.
Egyébként, ő itt Laura!

1, A Szent Johanna Gimi

 A legismertebb könyve. Mindenki ismeri. Mindenkinek van róla véleménye. Megosztó kis könyv, az biztos. Sokan kifogásolták, hogy csak egy sablonkönyv, mert a sztori "annyi, hogy a menő srác összejön az ártatlan jó-kislánnyal és boldogan élnek, amíg meg nem halnak". Nos, igen, le lehet egyszerűsíteni így is, de szerintem azért nem ennyire egyértelmű a dolog.
- A sztori:

Igen, tényleg az a lényeg, hogy összejönnek. De Cortez nem pusztán egy menő fiú. Mivel Reni szemén keresztül látunk mindenkit, és Reni az elején nem sokat tud Cortez-ről... nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy Cortez micsoda pontosan. Plusz, ott van Arnold, aki ugyebár utálja C-t, ezért az elején Cortez úgy jelenik meg, mint egy egoista és ellenszenves nagymenő. Miután Arnold eltűnik, Cortez sokkal pozitívabban tűnik fel. Pl. ő nem akart menő lenni, meg őt nem érdekli ez az egész+ a zűrös, utazásokkal teli gyerekkora után nehéz elképzelni, hogy annyira öntelt lenne+ mindig Reni érdekeit nézi, nem a sajátját
Reni se egy tipikus jó-kislány. Igen, okos, meg tanul és olyan kis ártatlan, de nem egy rom-kom sztori főhősnő. Nem túl bátor, nem csinál semmit, csak sodorják az események...
Ha így nézzük, akkor a sztori annyira nem is átlagos. Különösen, ha hozzátesszük, hogy a való életben nem sűrűn fordul elő, hogy a menő srác a suli stréberével járjon... :(
A SZJG

- Főszereplők:
Reni:
  Mindent az ő szemével látunk, az ő naplójából tudunk meg mindent. Okos, szorgalmas... nem keveredik balhéba. Legalábbis, ameddig Arnold ott van. Mikor Arnold eltűnik, Reni elég nagy személyiségváltozáson megy keresztül. Az addigi szende kislány eltűnik, és átveszi a helyét egy (picikét) magabiztosabb Reni. Szembeszáll Cortez-zel, és (végre!!) 2,5 év után kinyitja a száját, és közli vele, hogy szereti. Aminek meg lesz az eredménye. :)
Olyan, mintha Arnold fogta volna vissza/meggátolta volna Renit, hogy az legyen, aki szeretne.
Elképzelt Reni és Cortez
Reniről még azt tudjuk meg, ami szerintem nagyon fontos, hogy nem rosszindulatú. Vikinek se kívánt soha rosszat, és igazából Edinának se. Dinával megpróbált kibékülni, arról nem tehet, hogy Dina kissé buta. Meg van benne a mindenki iránti jóindulat és eléggé türelmes. Jó az idegei azok nem a legjobbak (lásd sok-sok sírás), de ennyi igazán belefér.
Reni pontosan az ellentéte Cortez-nek. Pl. ő a régi dolgokat szereti, Cortez az újakat
Ő testesíti meg az átlagos lányt. Nem olyan szép, mint a menő csajok, nincs feltűnően jó humora... olyan, mint bármelyik lány. Elég egyszerű önmagunkat azonosítani Renivel.

- Cortez:

A suli menő fiúja, a legtöbb lány álma. Tökéletesnek tűnik, de mi már tudjuk (:D), hogy ő sem tökéletes. És az élete sem az. A szülei egy másik kontinensen élnek, ő a nagyszüleivel lakik, kevés az igazi barátja, mivel mindenki görcsösen jóban akar lenni vele, de ezek a kapcsolatok csak felszínes semmiségek.
A látszat ellenére vannak érzései, mindenről van véleménye. Iszonyatosan laza, nagyon jó a humora. Majdnem leírtam, hogy bátor, de még időben eszembe jutott valami. Bocsi, most lehet, hogy pár embernél lerombolom a 'perfect Cortez' illúziót!
 Cortez az utolsó részben árulja el Reninek, hogy már kilencedik óta szereti a lányt. Kérdem én, de lehet, hogy bennem van a hiba: Ha Cortez olyan nagyon bátor, laza, stb. amilyennek láttatja magát, akkor MIÉRT NEM VALLOTTA BE RENINEK, HOGY SZERETI? Miért várta meg, hogy Reni TEGYE MEG AZ ELSŐ LÉPÉST? NA, ez itt a kérdés. :D És, nem, az nem indok, hogy félt a visszautasítástól. Ha fél, akkor nem olyan laza, és akkor benne is vagyunk egy szép nagy paradoxonban, amit most nem részleteznék. *illúziórombolás vége*
Reni és Cortez a könyvtárban (ismét nem látszik az arcuk, de jobb is, mert így mindenki olyannak képzeli őket, amilyennek akarja)

Cortez-ről nem derül ki, hogy az ő személyisége fejlődött-e bármit a történet alatt, mivel az elején nem látjuk eléggé közelről.
Mikor összejönnek Renivel, megmutatja a gyengéd oldalát, megtudjuk, hogy az élete nem könnyű... és, hogy akiket tényleg szeret, azokért mindent megtesz. Pl. Párizsba költözik Renivel
A Cortez-féle srácok az életben elég ritkák (vagy fogalmazzak úgy, hogy nem léteznek), ezért mindössze annyit mondanék erről a karakterről: Kedves Laura! Te is tudod, hogy ilyen fiú nincs. Akkor miért alkottál meg egy ilyet? Hogy lehessen vágyakozni egy olyan személy után, aki soha nem létezett?
Mindegy, azért (gondolom) a legtöbben szerettük Cortez-t.

- Az egészről:
 
Nekem tetszett. Aranyos kis könyv, persze, tudtam, hogy ilyen nem történne meg a valóságban, de azért jó volt olvasni. Mivel Reni és köztem kb. csak a hajszín és hajhossz a különbség, ezért könnyű volt elképzelni, hogy RÓLAM szól. (Mint, gondolom mindenkinek :D. )
Kedvenc szereplő: Reni és Kinga.
Legellenszenvesebb karakter: Viki és Arnold.
Kedvenc könyv: Az 5. Tetszett a színe. :)
Nemszeretem könyv: A 7., az Útvesztő. Szinte csak a továbbtanulásról szólt.
Kedvenc rész: Mikor összejönnek, és amikor Reni indul Párizsba és elbúcsúzik a lányoktól.
Kedvenc idézet: "- Kéne egy biztos pont?
                            - Jól jönne. - bólintottam.
                            - Itt vagyok."

Majdnem elfelejtettem. Aki nem szereti, az egy vicces kritikát itt talál róla! Kicsit néha nehezen érthető a szöveg, de amúgy nagyon jó.

2, Bábel

A SZJG után nem gondoltam volna, hogy Laura képes egy ugyanolyan színvonalú könyvet írni. Sokáig nem mertem elolvasni a Bábelt, mert féltem, hogy nem lesz olyan jó, mint a SZJG. Szerencsére, tévedtem.

A sztori:

Az egész könyv egy hatalmas fesztivál, a Bábel köré épül. Zsófi, Napsi, Szasza, Abdul és Hipó elmennek a Bábelre. Ott mindenféle érdekes/izgalmas/furcsa dolog történik velük. A SZJG nyugodt, már-már átlagos világához képest ez a történet pörgősebb és vadabb.
A Bábel


Főszereplők:
- Zsófi:
 
Zsófi egy blogger (like me :D ) és az eseményeket tulajdonképpen az ő blogján olvashatjuk. Kb. ebben az egyben hasonlít a SZJG-re a könyv, csak itt a napló helyett blog van.
Zsófi úgy jellemzi magát, hogy a göndör haja miatt esélye sincs a helyes fiúknál, mert mindig az egyenes, szőke hajú csajszik nyernek. A lány azonban nem önbizalom hiányos, és vagányságból is van neki elég. Kit érdekel, hogy elfogyott a pénze, vadidegen alszanak mellette és folyton összeveszik azokkal, akikkel együtt jött el otthonról?
Zsófi

Ami nekem egy kicsit fura volt, az az, amikor szerelmes lesz. Hirtelen megtetszik neki Kolos, aztán rájön, hogy ja, mégse, és neki Szasza kell. Bocs, de ilyen nincs! Kolost nem is ismeri, először eléggé utálta, meg ellenszenves volt neki... aztán szerelmes lesz? *miezmár nézés*
Szaszával meg évek óta jóban van. Milyen érdekes, hogy pont akkor tetszik meg neki a fiú, amikor egy MÁSIK lánnyal látja... kicsit féltékeny típus.
Zsófi másik tulajdonsága, ami kicsit taszított engem, az a meggondolatlanság. Szasza egy másik csajjal van? Nosza, igyuk le magunkat! Attól úgyis minden jobb lesz. Sorry, de nem lesz jobb. Csak rosszabb...
Zsófi bulizik
Zsófi nagy váltás volt a félénk Reni után. Őt annyira nem kedveltem meg.

- Szasza:

Először azt hittem róla, hogy lány. (A neve kicsit megtévesztő!) Fura becenév egy fiúnak.
Róla nem lehetett túl sok dolgot tudni. Zsófi nem írt róla az elején túl sokat. Csak annyit, hogy vicces. És régóta jóban van vele, mert kedves.
Először akkor figyeltem fel rá, amikor a kamu esküvőt tartották. (Egy gyűrűért!!) Mikor megcsókolta Zsófit, ott egy kicsit gyanús volt, hogy... "nem ezeknek kellene összejönniük?"
Ja igen. Elvileg neki évek óta tetszett Zsófi. De könyörgöm, megint jöhet a szokásos: Ha tetszett neki, akkor miért nem mondja el neki? Miért kínozza magát azzal, hogy csak barátok?
Szasza
Az egészről:

Ahhoz képest, hogy nem akartam elolvasni, egy délután alatt végeztem vele. Ezt nem olvasnám újra, mert szerintem a SZJG jobb, de ez se volt rossz.
Kedvenc szereplő: Hipó. Mindent vitt.
Legellenszenvesebb karakter: Kolos. Bunkó volt, és fogalmam sincs, hogy mit evett rajta Zsófi.
Kedvenc rész: Amikor SMS-t írtak. Az jól volt megcsinálva.
Legrosszabb rész: Az eleje. Nem akart beindulni.

Erről a könyvről tudtam a legkevesebbet írni, látszik, hogy a 3 könyv közül ez volt a legkevésbé kedvencem. Bocsi a fanoktól...

3, Akkor szakítsunk


Ezt a könyvet tűkön ülve vártam, hogy mikor jelenik meg. Ha már a SZJG és a Bábel is jó volt, ez miért ne lenne az? (Apropó, feltűnt, hogy egyre rövidebb időtartamot fognak át a könyvek? A SZJG 4 évet, a Bábel pár napot, ez pedig egy estét.)
A sztori:

Lia és Norbi karácsonykor szakítottak. Szilveszter estéjére mindketten ugyanabba a buliba hivatalosak. Lia nem akar elmenni, mert úgy érzi, hogy összetörték a szívét. Igen ám, csak megtudja, hogy Norbi aznapra randit beszélt meg egy titokzatos lánnyal. Ezen annyira felháborodik, hogy mégis elmegy. Egy véletlen következtében Lia és Norbi ugyanabban a kocsiban ülnek egész este, hogy eljussanak a bulira. Az este végül életük legkaotikusabb eseményéve alakul át...
Akkor szakítsunk
(Csak így: Nem tetszett a borítója. Tudom, a szakadás a szakításra utal. De a városkép... nem illik oda. Inkább egy kaotikus buli, vagy kocsiban ülő ordítozó emberek... )

Főszereplők:
 - Lia:

Teljes nevén Kornélia, amivel rögtön elnyerte a szimpátiámat, mert szerintem szép neve van.
Lia nagyon érzékeny, még akkor is, ha ezt nem mindig mutatja ki. Norbi egész este szívatja, de nem törik meg. (Csak a végén...)
Ebben a lányban van egy hatalmas adag akaraterő és kitartás, mert eldöntötte, hogy nem hagyja, hogy Norbi a szakításuk után 8 nappal egy másik lánnyal jöjjön össze. Még mindig szereti a fiút, tudja, hogy fájdalmas lesz neki a találkozás, de megcsinálja. Megmutatja Norbinak, hogy 'túllépett' és hogy ő jobb, mint bármelyik másik lány.
Lia és Norbi

Lia ezek alapján egy nagyon erős lány.
Kitűnően hazudik, csak nem számít arra, hogy a hazugságai néha kiderülnek, és jó nagy bajba kerül miattuk. Pl. egyetemista srác a másik bulin
Mindenáron féltékennyé akarja tenni a volt barátját, ezért vállalja, hogy randizik egy vadidegen sráccal, aki a bátyja ismerőse. Mikor találkozik vele, alapos meglepetésben lesz része. (Miklós...) Viszont, nem mondhatjuk, hogy nem bevállalós lány....
- Norbi:

Lia expasija. Jóképű, jó a humora. Nagyon könnyen lesz mérges, ebben hasonlítanak Liával, így mindenki azt mondta, hogy esélytelen, hogy tartósan együtt legyenek. Ennek ellenére több, mint 2 évet kihúztak egymás mellett.
Az elején csak azt tudjuk róla, hogy Lia szerint gonosz és szívtelen, mert már randit szervezett, pedig csak 8 napja szakítottak. Az első megjelenésekor se lesz pozitívabb a megítélése. Folyton Liát bántja, leszólja, ordít vele, kétértelmű megjegyzéseket tesz... nem zártam érte a szívembe.
Norbi

Persze, a végére róla is kiderülnek olyan dolgok, amik miatt rájövünk, hogy ő se maga a főgonosz, hanem csak egy srác, aki egy kicsit túl könnyen lesz ideges, és ezért dobta élete szerelmét. (A végén természetesen kibékülnek, és mindenki happy!)

Az egészről:
 
Nagyon jó kis könyv volt, jó helyen voltak benne a poénok. Lia szomorúságát az elején mindenki át tudja érezni, akit már valaha kidobtak. Lia teljesen normálisan viselkedik, pont, mint bármelyikünk.
A bonyodalmak is elég valóságosak. Pl. legjobb barátnő hirtelen megőrül, és ellenség lesz, kibékülünk az expasival, a bátyánkról kiderül, hogy egész jófej...
Kedvenc szereplő: Lia és Szilkó. Mindkettőjüknek nagyon jó a humora.
Legellenszenvesebb karakter: Csabi. Valahogy nem illett oda. Nem csinált semmit.
Kedvenc rész: Lia poénjai. Meg amikor Eszti ordítozik, és elmondja a titkát.
Legrosszabb rész: Era felbukkanása. És Ákos megjelenései.
Kedvenc idézet: "- Tudodki is ott lesz a bulin?
                            - Voldemort? Nem tudom, lehet, hogy valaki meghívta." :D





All about Leiner Laura:

Szeret(t)em olvasni a könyveit, mert nagyon ért a fiatalok nyelvén. Itt találtok róla többet:
Laura honlapja



Hát... ez ennyi lett volna. Remélem tetszett. A további kéréseitek is szívesen fogadom, az eddigi kérések feldolgozása folyamatban.
Pár nap múlva (maybe szerdán) jön a következő írásmű, addig is pihenjetek sokat.
Puszi,
én

2 megjegyzés:

  1. Az a kép ami alá azt írtad hogy cortez és reni a könyvtárban szerintem azok nem ők hanem Arnold és reni amikor Arnold bevalja azt rendnek hogy szereti

    Nagyon jó hosszú lett és imádlak:-) :-D

    A másik blogodon mikor jön a kövi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod,van benne valami. :) Lehet,hogy Arnold. Én csak beírtam a Google-be,hogy Cortez és Reni, és ezt adta ki. Tudod, a Google a barátom. :D
      Köszi. <3
      Ott holnap jön a következő rész, csak kicsit sok lett a dolgom hirtelen. (lakásfelújítás, pakolás, miegymás...)

      Törlés